0

март 18, 2024

Как да определим формата на тялото си и да изберем подходящите дрехи според нея

Красотата на тялото е индивидуална и разнообразната ни физика може да бъде групирана в няколко основни категории. Това разделение ни улеснява при избора на облекло, което подчертава нашите най-добри черти. Ето някои насоки за различните типове телосложение:

Фигура тип “Ябълка”:

Този тип тяло се характеризира с рамене и ханш с приблизително еднаква широчина, тенденция към натрупване на тегло в областта на талията и по-стройни крака. Хората с този тип фигура обикновено имат обемист бюст и горната част на тялото изглежда малко по-голяма от долната. Стилът на обличане трябва да подчертава краката и да отклонява вниманието от средната част на тялото. Идеални са дрехи с вертикални линии, които създават визуална илюзия за по-дълга фигура и по-тънка талия , като туники и блузи с V-образно деколте, стягащи под бюста, които отклоняват вниманието от талията.

Знаменитости с такива форми: Анджелина Джоли, Дженифър Хъдсън, Катрин-Зита Джоунс, Тайра Банкс

Фигура тип “Круша”:

При този тип, ханшът е по-широк от раменете. Типични черти са облите, полегати рамене и добре оформена талия, с пълни бедра и седалище. Жените с такава фигура често качват килограми в областта на бедрата. Оптималните дрехи за този тип тяло са тези, които подчертават талията и изглаждат ханша, като високата талия на панталоните или полите и дрехи с акцент върху горната част на тялото – блузи и топове в ярки цветове или с интересни детайли. Избирайте поли и панталони, които плавно преминават през бедрата, за да създадете балансиран външен вид.

Знаменитости с такива форми: Анджелина Джоли, Дженифър Хъдсън, Катрин-Зита Джоунс, Тайра Банкс

Фигура тип “Пясъчен часовник”:

Тази фигура е с балансирани пропорции между ханш и рамене, добре изразена, тясна талия, и по-пълни бедра и широк таз. При този тип фигура теглото се натрупва предимно в областта на ханша и талията. Най-подходящите дрехи за тази фигура са тези, които подчертават талията, като прилепнали рокли и облекла, които следват естествената линия на тялото ви.

Знаменитости с такива форми: Ким Кардашиан, Дита фон Тис, Ева Лонгория

Фигура тип “Правоъгълник”:

Четвъртият тип, “правоъгълникът”, се характеризира с рамене, талия и бедра, които са приблизително с еднаква широчина. Този тип фигура разпределя теглото равномерно и има по-прави рамене и по-плоски бедра. За този тип фигура препоръчваме дрехи, които добавят визуални обеми, като слоеве или облекла с декорации и текстури, за да се създаде впечатление за повече извивки.

Създайте илюзия за повече криви с дрехи, които добавят обем около раменете и ханша. Експериментирайте със слоеве, обемни декорации и драперии, които добавят визуална динамика и дълбочина на фигурата ви.

Знаменитости с такива форми: Ан Хатауей, Куин Латифа, Камерън Диаз

Фигура тип “Обърнат триъгълник”:

И накрая, “обърнатият триъгълник” има по-широки рамене в сравнение с бедрата и атлетична фигура, с тенденция за натрупване на тегло в горната част на тялото. Хората с този тип фигура могат да избират дрехи, които балансират фигурата, като например дънки и поли .
Балансирайте широките рамене с дрехи, които добавят обем към ханша. Избягвайте големи яки и акценти върху раменете. Вместо това, изберете дънки или поли, които разширяват визуално долната част на тялото.

Знаменитости с такива форми: Наоми Кембъл, Деми Мур, Рене Зелуегър, Майли Сайръс

При всяка фигура, ключът е да изберете дрехи, които подчертават силните страни на вашето тяло и подобряват общия баланс на вашата фигура.

Как да определим формата на тялото си:

Определянето на типа фигура и избора на подходящи дрехи според нея е от съществено значение за създаването на стил, който да подчертава индивидуалността и да усили увереността на всяка дама. Разбирането на собствените пропорции на тялото – бюст, талия и ханш – е първата стъпка към модно самоизразяване, което отговаря на личния вкус и предпочитания.

Определянето на формата на тялото започва с внимателно измерване на три ключови области: бюст, талия и ханш. Тези измервания ще ви дадат ясна представа за пропорциите на вашето тяло и как да изберете дрехи, които най-добре го допълват.
За точни измервания е необходим шивашки метър. Носете тънко облекло или бельо, за да избегнете неточности от по-дебели дрехи.

Ето стъпка по стъпка методика за измерване:

Как да измерите бюста си

Ето какво трябва и какво не трябва да правите при измерване:

КАКВО ДА ПРАВИТЕ

Измерете в най-пълната част на гърдите си. Това означава да обвиете  шивашкия метър около гърдите си и над гърдите в тяхната най-пълна част. Носете поддържащ сутиен, за да сте сигурни, че гърдите ви са на правилното място. Носете такъв вид сутиен, който бихте носили с предвидената дреха, за да сте сигурни, че получавате правилното измерване. Уверете се, че сте отпуснати. Вземете поне 3 измервания и изберете най-широкото като най-точно.

КАКВО ДА НЕ ПРАВИТЕ

Не стойте с изтласкан напред гръден кош. Не стойте с ръцете изпънати встрани от вас (както по-горе), тъй като това ще ви даде грешно измерване. Не позволявайте на шивашкия метър  да се усуква. Не притискайте гърдите си при вземането на измерванията, в противен случай ще се чувствате много неудобно когато облечете съответната дреха.

Как да измерите талията си

КАКВО ДА ПРАВИТЕ

Уверете се, че измервате правилната част от торса. Талията е най-малката или най-тясната част от тялото ви. Това трябва да бъде някъде между пъпа ви и ребрата ви. Наклонете се настрани, ако все още не можете да разберете точно къде е талията ви. Частта, която се свива или се набръчква, е вашата естествена талия. Уверете се, че стоите изправени, но леко отпуснати. Уверете се, че шивашкия метър е хоризонтално разположен.

КАКВО ДА НЕ ПРАВИТЕ

Не се навеждайте назад, за да опитате да видите вашите измервания. Не стойте с краката си под различни ъгли. Не вдишвайте с корема си или не задържайте дъха си докато измервате, в противен случай дрехите ви няма да паснат или ще бъдат много тесни. Не дръжте шивашкия метър под ъгъл.

Как да измерите ханша си

Ханшът не лъже! Просто се уверете, че го измервате правилно, и дрехите ви ще изглеждат страхотно.

КАКВО ДА ПРАВИТЕ

Уверете се, че измервате правилната зона. Ханшът ви е най-широката част, така че шивашкия метър трябва да минава около цялото ви дупе. Вземете повече от 1 измерване и изберете най-широкото. Уверете се, че стоите изправени. Уверете се, че стоите с краката си заедно, тъй като раздалечаването на краката може да създаде измерване, което е по-голямо от зоната на ханша ви. Уверете се, че е плътно около ханша ви.

КАКВО ДА НЕ ПРАВИТЕ

Не стойте твърде отпуснати с един крак, носещ повече тежест от другия. Това ще даде неточно отчитане на ханша ви. Не забравяйте, че “ханш” включва както дупето ви, така и ханша ви. Не дърпайте шивашкия метър твърде силно, иначе ще откриете, че дрехите ви няма да паснат удобно през ханша. Уверете се с помощта на огледало, че шивашкия метър е хоризонтално разположен.

След като имате трите основни измервания, можете да използвате следната груба насока за определяне на типа на вашата фигура:

  • Фигура тип “Ябълка”: Талията е сравнително по-широка от бюста и ханша. Търсете облекла, които добавят структура около раменете и се отварят към ханша, за да създадат по-балансирана визия.
  • Фигура тип “Круша”: Ханшът е по-широк от бюста и талията. Фокусирайте се върху дрехи, които подчертават горната част на тялото и имат по-свободна кройка около ханша.
  • Фигура тип “Пясъчен часовник”: Бюстът и ханшът са приблизително еднакви на широчина с изразена тясна талия. Предпочитайте дрехи, които подчертават талията ви и следват естествените линии на тялото.
  • Фигура тип “Правоъгълник”: Бюстът, талията и ханшът са със сходна широчина. Търсете дрехи, които създават илюзия за повече криви, като акцентират на талията или добавят обем към бюста и ханша.
  • Фигура тип “Обърнат триъгълник”: Раменете са по-широки от ханша. Изберете облекла, които добавят обем към долната част на тялото и имат по-проста кройка на горната част.

Тази методика не само ще ви помогне да определите типа на вашата фигура, но и ще ви даде възможност да избирате дрехи, които подчертават силните ви страни и ви карат да се чувствате уверени във всеки един момент.

-10% ПРИ ПЪРВА ПОРЪЧКА

Очаква ви изненада.

* задължително поле
cross
Любими 0
Виж Любими Продължаване с пазаруването
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram